Werken met de Bounce-methodiek, hoe ziet dat eruit? Hoe haal je intrinsieke motivatie naar boven? Hoe ga je om met deviant gedrag? Waarom zijn kinderen voorzitter?
Op deze en andere vragen geven we graag antwoord. Staat je vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op.
De naam Dialoga is een samenstelling van Dialoog en Logica. Het deel 'Dialoog' is geïnspireerd op de leer van Paolo Freire die stelt dat onderwijs dat gebaseerd is op dialoog werkelijk menselijk ontwaken is. Als het curriculumontwerp gebaseerd is op echte dialoog, wordt de onderwijsomgeving open en democratisch. Een dialoog moet echter wel gebasseerd zijn op 'Logica', gebruik makend van je denk- en redeneervermogen, hetgeen de reden is dat we in de klas hard werken aan het activeren daarvan.
In elke groep kun je werken vanuit de basishouding van de Bounce-methodiek. Sterker nog: als je begint bij de kleuters, zul je niet snel 'moeilijke' klassen in de bovenbouw tegen komen.
Wanneer in een klas, of breder in de school, onrust heerst, escalaties steeds vaker voorkomen, leerresultaten terug lopen, kinderen zich niet veilig voelen en leerkrachten zich machteloos en gefrustreerd voelen, dan is meer van hetzelfde doen niet langer meer een optie. Een andere houding en aanpak is nodig. Dialoga kan helpen deze te vinden, passend bij jouw situatie of jouw school.
We komen niet vertellen hoe het moet, we komen het laten zien. Wie gelooft een expert die vanaf de kantlijn vertelt hoe het moet? We komen in de klas, ter vervanging van een leerkracht of staan naast de leerkracht. In een periode van 6 tot 8 weken laten we zien hoe de meest 'lastige' klas kan veranderen. Leerkachten die willen, mogen komen kijken. In een groepje bespreken we na wat er gebeurt in de klas en wat de gedachte erachter is. We inspireren, onderwijzen en begeleiden ieder die daar open voor staat.
Lees hier een testimonial van een leerkracht bij wie we mochten komen helpen.
Iedereen moet wennen aan iets nieuws. Kinderen, ouders, leerkrachten. De ervaring is dat de kinderen als eerste inzien wat dit voor hen kan betekenen. Staan ouders en leerkrachten er open voor en kunnen zij zien wat het met de kinderen doet, dan kan er magie ontstaan.
Bij verandering komt echter ook vaak weerstand op, uit angst, onzekerheid, intepretaties of vooroordelen. Bij weerstand komt het aan op leiderschap en elkaar blijven vinden.
De Bounce-methodiek niet gevat in een methodisch handboek, maar een methodiek die je in al je handelen toepast. Het is veel meer een wijze van in het vak (en in het leven) staan. We hebben over de jaren daar meerdere mensen toe geïnspireerd en geholpen om dit in hun eigen situatie toe te passen.
Deviant of normschendend gedrag zien we allereerst als een teken dat een kind zich niet prettig voelt, niet voorzien wordt in zijn of haar behoeften aan autonomie, competentie of verbondenheid. Het vraagt dus iets van ons. Om met de padagoog Langeveld te spreken: ”Het gaat er niet uitsluitend om, de oorzaken van het gedrag te achterhalen, maar omstandigheden te creëren waarin het kind zich kan ontwikkelen.”
We volgen gewoon de methodes die binnen de school worden gebruikt. De wijze van lesgeven en leerlingen betrekken in de klas is anders, maar kan vanuit elke methode worden toegepast.
Heb jij ook het idee dat het anders moet kunnen in jouw klas, maar weet je niet goed hoe? Neem dan contact met ons op. We kijken met je mee, geven je tips en als je wilt, volg je de training 'Basishouding' bij ons.
Bedankt voor je bericht.
We nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Oh jee. Er ging iets mis.
Probeer het nog eens.
info@dialoga.nl