Onderwijs


"Onderwijs is niet het vullen van een vat, het is het ontsteken van een vuur" - W.B. Yeats

anders omgaan met onderwijs

voorbereiden voor een wereld die nog niet bestaat

Wat is het doel van onderwijs?

Willen we kinderen leren hoe onze maatschappij werkt zodat ze zich daar zo goed mogelijk in kunnen voegen (cultuuroverdracht)? Of.... leren we kinderen hun eigen moreel kompas te ontwikkelen, zichzelf te kennen en zelfsturend te zijn, zodat zij vanuit hun eigenheid waarde kunnen toevoegen aan de maatschappij die nog gebouwd moet worden (cultuurinnovatie)?  Sluit ons handelen aan op onze doelen en, als dat niet het geval is, hoe krijgen we dat wél met elkaar in lijn?



Leven deze en andere vragen bij jou in het onderwijs? Lees dan snel verder.

Een zwart-wit icoon van een hand die een hart vasthoudt.

Passie hervinden

Het zijn gepassioneerde leerkrachten die leerlingen begeleiden op hun weg naar hun unieke plek in de maatschappij. Voelen leerkrachten hun passie nog? Kunnen zij hun eigenheid kwijt en doen ze nog datgene waarvoor ze ooit kozen voor dit prachtige beroep?


Dialoga helpt leerkrachten hun passie te hervinden.

Een zwart-wit icoon van een afstudeerpet met een kwastje.

Basishouding

"Een goede school leidt op voor een samenleving die er nog niet is. De sfeer op de school moet bepalend zijn voor de sfeer in de samenleving, niet andersom" - Peter Sloterdijk.


Vanuit welk mens- en maatschappijbeeld willen we handelen? Hoe zorgen we dat we daarin met een gezamenlijke visie en missie, vanuit ieders eigenheid ons tot de leerlingen verhouden?


De basishouding biedt het fundament.

Een lijntekening van een persoon die een hart vasthoudt en een duim omhoog steekt.

Coaching

Van passie en basishouding naar het klaslokaal. De praktijk lijkt soms weerbarstig. Ons team neemt een klas onder haar hoede en/of komt naast een leerkracht staan in de klas. Met coaching, briefing/ debriefing en intervisie ondersteunen we leerkrachten om hun eigen weg te vinden in de klas. En om van het team een 'dorp' te maken.

Wat kunnen we voor u doen?


  • Een ('moeilijke') klas tijdelijk overnemen
  • Inspiratie bieden aan leerkrachten
  • Coaching en begeleiding van leerkrachten
  • Begeleiding van directies op pedagogisch en onderwijskundig vlak


Wat kun je verwachten?

Wat te verwachten bij samenwerking met Dialoga?

  • In welke situaties kunnen jullie helpen?

    Wanneer in een klas, of breder in de school, onrust heerst, escalaties steeds vaker voorkomen, leerresultaten terug lopen, kinderen zich niet veilig voelen en  leerkrachten zich machteloos en gefrustreerd voelen, dan is meer van hetzelfde doen niet langer een optie. Een andere houding en aanpak is nodig. Dialoga kan helpen deze te vinden, passend bij jouw situatie of jouw school.

  • Hoe gaan jullie te werk?

    We komen niet vertellen hoe het moet, we komen het laten zien. Wie gelooft een expert die  vanaf de kantlijn vertelt hoe het moet? We komen in de klas, ter vervanging van een leerkracht of staan naast de leerkracht. In een periode van 6 tot 8 weken laten we zien hoe de meest 'lastige' klas kan veranderen. Leerkachten die willen, mogen komen kijken. In een groepje bespreken we na wat er gebeurt in de klas en wat de gedachte erachter is. We inspireren, onderwijzen en begeleiden ieder die daar open voor staat.


    Lees hier een testimonial van een leerkracht bij wie we mochten komen helpen.  

  • Wat gaan we merken in de school?

    Iedereen moet wennen aan iets nieuws. Kinderen, ouders, leerkrachten. De ervaring is dat de kinderen als eerste inzien wat dit voor hen kan betekenen. Staan ouders en leerkrachten er open voor en kunnen zij zien wat het met de kinderen doet, dan kan er magie ontstaan. 


    Bij verandering komt echter ook vaak weerstand op, uit angst, onzekerheid, intepretaties of vooroordelen. Bij weerstand komt het aan op leiderschap en elkaar blijven vinden.  

Let's connect!

Ook op een andere manier voor de klas?

Heb jij ook het idee dat het anders moet kunnen in jouw klas, maar weet je niet goed hoe? Neem dan contact met ons op. We kijken met je mee, geven je tips en als je wilt, volg je de training 'Basishouding' bij ons.

De hand van een persoon strekt zich uit naar het water

Share by: