Wij zijn bij Dialoga niet de enige die denken dat het beter kan en beter moet in het onderwijs. We laten ons graag inspireren door anderen die zich daar ook voor inzetten. We delen hier onze inspiratiebronnen.
Bart Heeling is leerkracht en gedragsspecialist in het cluster 4 onderwijs. Hij schrijft op LinkedIn verhalen over wat hij meemaakt in de klas en laat daarmee zien wat er kan gebeuren als je op een andere manier naar gedrag kijkt en met kinderen omgaat. Hij bundelde zijn verhalen in twee boeken die op het nachtkastje van iedere leerkracht mogen liggen.
'Het Onderwijsvragenboek' is een onderzoek naar het waarom in onderwijs, naar de historische achtergrond, naar de voor- en nadelen en de mogelijke alternatieven. Want pas nadat we onszelf deze fundamentele vragen hebben gesteld, kunnen we doelbewuste keuzes maken over de invulling van onderwijs.
en Afrikaans gezegde luidt: ‘Wijzen bouwen bruggen, en dwazen bouwen muren.’ Dus hoe leren we, in een tijd waarin mensen steeds meer van elkaar vervreemden, om bruggen te bouwen? Ubuntu is hierop het antwoord.
In de Bounce-methodiek hebben we de lessen van Ubuntu geïntegreerd.
Paulo Freire's Pedagogiek van de Onderdrukten is een baanbrekend werk in de pedagogiek dat zich richt op de bevrijding van onderdrukte groepen. Freire, een Braziliaans pedagoog, ontwikkelde zijn theorieën vanuit zijn ervaringen met volwassenenonderwijs in zijn geboorteland.
Haal kinderen uit ‘jeugdland’, dat was de boodschap die Lea Dasberg in 1975 in haar boek Grootbrengen door kleinhouden naar voren bracht. Dasberg bood hierin een tegengeluid aan de anti-autoritaire opvoedingsstijl die in de jaren zeventig populair was, die stelde dat kinderen zo lang mogelijk ‘klein gehouden’ moesten worden, zonder verantwoordelijkheden en zorgen.
Vijf opvallende conclusies na de eerste 13 onderwijsvragen.
Worden wij gevormd of vervormd door het onderwijs?
Geweldloze communicatie als basishouding. Niet het spel spelen van 'wie heeft gelijk', maar die van 'natuurlijk geven'.
info@dialoga.nl