Basishouding

"Wij zien de wereld niet zoals ze is, maar zoals wij zijn."

basishouding

werken vanuit emancipatorisch gedachtengoed

Bij Dialoga werken we vanuit het emancipatorische gedachtengoed. Iedereen mag zijn wie hij/zij wil zijn. We (ver)oordelen niet, willen de ander zien en beseffen dat de mens van nature maatschappelijk is.


Tezamen zijn we hier op de wereld om er iets van te maken. Plezier en vreugde hebben hun betekenis omdat wij in een gemeenschap zijn. We zijn ons bewust van onze eigen kracht en erkennen dat we elkaar nodig hebben. De wereld bestaat niet zonder de ander en het andere.


"We zien de wereld niet zoals ze is, maar zoals wij zijn"

Wanneer je als mens en als leerkracht écht vanuit dit standpunt leeft en werkt, zul je iets als 'moeilijk gedrag' zeker anders gaan benaderen. Wij zijn de producten van de heersende klasse. Uitspraken die we doen en het gedrag dat we vertonen, zijn in eerste instantie denkbeelden van anderen - de dominante klasse, de cultuur waarin je bent opgegroeid, etc.


"You always bring the marks of your origin"

Werken vanuit het emancipatorisch gedachtengoed betekent jezelf bewust worden van de onbewuste paradigma's en deze omzetten in ongeconditioneerde keuzes in hetgeen we willen zijn en de doelen die we willen nastreven. Dit is hoe we zelf in het leven en in ons vak willen staan en hetgeen we mee willen geven aan de leerlingen.


"De leraar moet zichzelf kennen om een voorbeeldfunctie te kunnen vervullen,

zonder deze te verabsoluteren."

Gerard van Stralen

uitgangspunt

toevoegen in plaats van invoegen

"Een goede school leidt op voor een samenleving die er nog niet is" - Peter Sloterdijk. Leerlingen mogen ontdekken wat hun eigen, unieke kwaliteiten en talenten zijn om een actieve bijdrage te kunnen leveren in de wereld van morgen.


uitgangspunt

Van conditionering naar bewustmaking

Gedrag is voor een groot deel geen bewuste keuze, maar een automatische reactie op de omstandigheden. Door leerlingen daarvan bewust te maken, kunnen zij zelf andere keuzes gaan maken en verantwoordelijk worden voor hoe zij zich verhouden tot de leerstof en tot anderen.

uitgangspunt

Dialoog en gelijkwaardigheid

Iedere beginsituatie van de ander wordt aanvaard. Niet om daar te blijven, maar om vandaar te vertrekken en te zoeken naar een gezamenlijk perspectief. Dit gezamenlijk perspectief vinden we middels dialoog en het stellen van vragen. 

“De wereld bestaat niet zonder de ander en het andere.”

Share by: