Integraal - gemedieerd - activerend
Een innovatieve onderwijs methodiek, waarin leerkrachten door samenhang in samenwerking, op basis van een gedeelde visie, jonge mensen bewust maken van zichzelf en de wereld en hen begeleiden naar groots worden.
De Bounce-methodiek vertrekt vanuit de self-determination theory (Ryan & Deci) die stelt dat er drie universele basisbehoeften zijn die ieder mens nodig heeft.
De taak van de leerkracht is om deze inzichten voor te leven en te bespreken met de leerlingen. Wat wil je worden, waar ben je goed in en welke bijdrage lever je aan het groter geheel? In de Bounce-methodiek leer je om zelfbewust in het leven te staan. Je leert over verantwoordelijkheid dragen en verantwoordelijkheid nemen. Hoe je kunt bijdragen aan je eigen geluk en aan dat van de wereld om je heen.
Bounce-methodiek werkt gemedieerd, geïntegreerd en activerend op een dagelijkse basis op alle terreinen van onderwijs: Cognitief, Sociaal-emotioneel en Persoonlijkheidsontwikkeling (zelfsturing).
Bouncen betekent letterlijk ‘terugkaatsen’. In de methodiek wordt er door de leerling samen met een begeleider (docent), een dorp samengesteld. Het dorp bestaat uit een groepje mensen om de leerling heen die helpen om hem/haar bewust te maken van zijn of haar gedrag. Deze mensen die met elkaar verbonden zijn, vormen de denkbeeldige cirkel. Telkens wanneer de leerling 'stuitert' vangen zij hem/haar op en houden hem/haar samen binnen de groep, ze laten elkaar niet los en laten de leerling niet vallen. Want; 'It takes a village'.
Leerkrachten hebben bij wet ‘toebedeelde macht’ over leerlingen, maar dat betekent niet dat zij automatisch ook gezag hebben. In de Bounce-methodiek baseert de leerkracht zijn/ haar gezag op mentaal leiderschap. Het vergt zelfvertrouwen om de juiste energie aan te wensen voor het welzijn van de groep. Aansturen vanuit mentaal leiderschap gaat niet gepaard met straffen of belonen, maar middels dialoog.
De Bounce-methodiek kenmerkt zich door beïnvloeding van de omgeving van de jongere en niet door directe ‘correctie’ van de jongere. De leerling zal daardoor het idee hebben op eigen kracht te handelen. Gemedieerd handelen kan gaan bijvoorbeeld via peers, via de doelen die de leerling heeft gesteld of via verhalen en spreuken.
Leerlingen zijn van meet af aan actief betrokken bij de klas en bij hun leerstof. Door ze rollen te geven als voorzitter, administratie, instructeur of controleur, worden ze mede-eigenaar van hun eigen proces en leveren ze een bijdrage van betekenis, hetgeen een voorwaarde is voor geluk.
De Bounce-methodiek werkt op een dagelijkse basis integraal op het cognitief vlak, het sociaal vlak en het persoonlijkheidsvlak. Geen aanleiding wordt onbenut gelaten om stappen te maken op al deze vlakken van ontwikkeling. Eén van de eerste algemene lessen is daarom ook de K-T-H les, wat staat voor Kennis, Talent en Houding. Houding (gedrag en leergeschiktheid) zijn in grote mate van invloed op hoe een kind de aangeboden kennis kan opnemen en het zijn/haar talenten tot ontwikkeling kunt laten komen. Daar wordt dus bij voortduring bewust aan gewerkt.
Binnen de Bounce-methodiek worden leerlingen gestimuleerd zelf oplossingen te bedenken voor uitdagende opdrachten en probleemstellingen. Instructie en oefening zijn afgestemd op het niveau en de belangstelling van individuele leerlingen, er is sprake van een rijke leeromgeving en de nadruk ligt op het ontwikkelen van denkvaardigheden en leerstrategieën. Er is veel aandacht voor de toepassing van het geleerde bij andere vakken en met de leerlingen wordt regelmatig gereflecteerd op de aanpak zodat zij hun leerstrategieën kunnen verbeteren.
Menselijke ontwikkeling is sociaal-cultureel bepaald: Onze cognitieve processen, zoals denken en leren, worden gevormd door de cultuur waarin we opgroeien. Taal, tools en interacties met anderen spelen hierbij een cruciale rol.
Cognitieve processen ontstaan eerst op een sociaal niveau (bijvoorbeeld in interacties met anderen) en worden vervolgens geïnternaliseerd, waardoor ze deel worden van ons individuele denken.
De gewoonten zijn gebaseerd op universele principes die tijdloos zijn. Ze zijn holistisch, ze omvatten alle aspecten van het leven: persoonlijk, professioneel en sociaal. Ze moedigen je aan om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor je leven. Ze zijn gericht op langetermijnresultaten in plaats van snelle oplossingen.
"Als u mij ooit tegenkomt in de toekomst als een groot persoon, dan heb ik dat aan u te danken"
info@dialoga.nl