Directies

voor de schooldirectie

een ander pedagogische en onderwijskundig klimaat


  • Verlang je naar een fijne sfeer in de school?
  • Wil je leerkrachten die vanuit plezier en passie werken ?
  • Wil je het beste bieden voor ál je leerlingen?
  • Wil je bouwen vanuit een stevig onderwijskundig concept ?


lees dan snel verder!


Leraartekorten, financiële uitdagingen, kritische ouders, 'moeilijke' klassen en de druk van de inspectie. Een school leiden is topsport. In al die tumult is het belangrijker dan ooit om onze doelen voor het onderwijs voor ogen te houden.


Onderwijs waar het kind centraal staat, waar kinderen niet alleen zelfstandig maar ook zelfsturend te zijn. Waar we geen waardes opleggen, maar waar we kinderen vaardigheden meegeven om hun eigen waardes te bepalen en ernaar te leven. Waar we ze de cognitieve vaardigheden meegeven waarmee zij de nog onbekende uitdagingen van de toekomst aan kunnen.


Veel schooldirecties zeggen hier volmondig ‘Ja’ tegen. Maar zie het maar te doen. Al te vaak vervallen we toch in de traditionelere benadering; de juf of meester bepaalt, het curriculum is leidend en onze school- en klassenregels zijn er toch niet voor niets? Hoe brengen we toch die verandering teweeg? Het antwoord ligt niet in nieuwe werkvormen of methodes.


Het antwoord is simpeler én ingewikkelder dan gedacht: verlaat je traditionele wereldbeeld. en neem een andere basishouding aan.


Dialoga begeleidt onderwijsprofessionals en scholen in deze overgang. Waar nodig nemen we voor een aantal weken een klas over of komen we in de klas coachen. Wanneer er interesse is bij collega's, bieden we inspiratiesessies en workshops om te verkennen of dit onderwijsconcept, vervat in de Bounce-methodiek, iets is wat de school wil adopteren.




moeilijke klassen

transformeren

Dialoga heeft jarenlange ervaring binnen het speciaal onderwijs (cluster 4) en het regulier basisonderwijs. Klassen die niet lijken te functioneren (de zgn. 'moeilijke' klassen) worden onder begeleiding van Dialoga getransformeerd tot een hechte groep, die graag wil leren en waarbij onderwijsresultaten omhoog gaan.

Inspireren

een team met passie

Wanneer leerkrachten zich los kunnen maken van de klem van methodes, werkdruk en lastige situaties in de klas, kunnen zij hun (oude) passie voor het onderwijs hervinden. Dialoga inspireert en geeft leerkrachten concrete handvatten om mee aan de slag te gaan. Het team leerkrachten kan weer samen voor het mooiste doel gaan; kinderen begeleiden in hun stap naar volwassenheid.  

Wat kun je verwachten?

Wat te verwachten bij samenwerking met Dialoga?

  • In welke situaties kunnen jullie helpen?

    Wanneer in een klas, of breder in de school, onrust heerst, escalaties steeds vaker voorkomen, leerresultaten terug lopen, kinderen zich niet veilig voelen en  leerkrachten zich machteloos en gefrustreerd voelen, dan is meer van hetzelfde doen niet langer een optie. Een andere houding en aanpak is nodig. Dialoga kan helpen deze te vinden, passend bij jouw situatie of jouw school.

  • Hoe gaan jullie te werk?

    We komen niet vertellen hoe het moet, we komen het laten zien. Wie gelooft een expert die  vanaf de kantlijn vertelt hoe het moet? We komen in de klas, ter vervanging van een leerkracht of staan naast de leerkracht. In een periode van 6 tot 8 weken laten we zien hoe de meest 'lastige' klas kan veranderen. Leerkachten die willen, mogen komen kijken. In een groepje bespreken we na wat er gebeurt in de klas en wat de gedachte erachter is. We inspireren, onderwijzen en begeleiden ieder die daar open voor staat.


    Lees hier een testimonial van een leerkracht bij wie we mochten komen helpen.  

  • Wat gaan we merken in de school?

    Iedereen moet wennen aan iets nieuws. Kinderen, ouders, leerkrachten. De ervaring is dat de kinderen als eerste inzien wat dit voor hen kan betekenen. Staan ouders en leerkrachten er open voor en kunnen zij zien wat het met de kinderen doet, dan kan er magie ontstaan. 


    Bij verandering komt echter ook vaak weerstand op, uit angst, onzekerheid, intepretaties of vooroordelen. Bij weerstand komt het aan op leiderschap en elkaar blijven vinden.  

“i'm so excited, and i just can't hide it.”

Share by: