Kijken naar gedrag, behoeften en ontwikkeling
We werken met kinderen. Het zijn mensen in ontwikkeling waarvan we nog geen volwassen gedrag mogen verwachten. Net zoals je niet boos wordt op een dreumes die na drie keer vallen nog niet kan lopen.
Het is onze taak om de leerling te begeleiden in het reguleren van hun gedrag en hen te leren eigen keuzes te maken die passen bij hun doelen. Dat vraagt specifieke pedagogische kennis en vaardigheid van leerkrachten en begeleiders.
We benaderen kinderen zonder ze te veroordelen. We benoemen wat we zien en maken hen bewust van bepaald gedrag dat niet overeenkomt met de door het kind gestelde doelen. We stellen enkel vragen en bejegenen het kind op een neutrale en behulpzame manier, waardoor de leerling niet anders kan dan zijn/haar gedrag bij te sturen in de gewenste richting.
We zijn sociale wezens en willen ons graag aanpassen aan de normen en waarden van de groep die we vervolgens samen maken. De invloed van leeftijdsgenoten op leerlingen is enorm en kan uitstekend worden aangewend om gedrag bij te sturen, met de leerkracht als regisseur en coach. In onze blogs vindt u hier talloze voorbeelden van.
In de opvoeding wordt al te vaak terug gegrepen naar belonen en straffen, van muntjes en dojo's tot nablijven en strafregels (ja, ze bestaan nog). Echter, via beloningen en straffen kweken we kinderen die afhankelijk zijn van externe input om gedrag te sturen. Zodra de straf vergeten is of de beloning niet (langer) is gekoppeld aan de activiteit, valt het kind terug in zijn/haar oude gedrag. De Bounce-methodiek werkt daarom zonder belonen of straffen, wat niet betekent dat alles zonder consequenties is.
Paulo Freire's 'Pedagogiek van de Onderdrukten' is een baanbrekend werk in de pedagogiek dat zich richt op de bevrijding van onderdrukte groepen. Freire ziet onderwijs een middel om mensen te bevrijden van onderdrukking. Onderwijs moet mensen in staat stellen om hun eigen wereld te kennen, te begrijpen en te veranderen.
In de Bounce-methodiek werken we vanuit de pedagogische principes van het constructivisme en het humanisme.
Dit uitgangspunt komt uit de Afrikaanse Ubuntu cultuur. Het benadrukt de onlosmakelijke verbondenheid tussen mensen. We zijn niet alleen individuen, maar maken deel uit van een groter geheel. Ubuntu moedigt aan om te delen, te geven en te ondersteunen, zonder iets terug te verwachten. Het is het vermogen om je in te leven in de situatie van anderen en compassie te tonen. Ubuntu betekent ook respect hebben voor alle mensen, ongeacht hun achtergrond of overtuigingen.
Benieuwd hoe deze uitgangspunten uitwerken in de praktijk? Neem dan een kijkje bij onze blogs. Een bloemlezing van echte situaties die we meemaken in de klassen waar we komen.
Heb jij ook het idee dat het anders moet kunnen in jouw klas, maar weet je niet goed hoe? Neem dan contact met ons op. We kijken met je mee, geven je tips en als je wilt, volg je de training 'Basishouding' bij ons.
Bedankt voor je bericht.
We nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Oh jee. Er ging iets mis.
Probeer het nog eens.
info@dialoga.nl