BLOG
Ervaring van een leerkracht - brugklas
een methode die werkt
Op een VSO in Almere is leerde ik Rik kennen. Hij was op deze school als invaller aan het werk in een brugklas richting. Ik herinner mij een man met een vriendelijke gezichtsuitdrukking die opviel, net gekleed en welbespraakt. Wat mij verder opviel was dat hij een specifieke open basishouding had met humor. Ik noem het graag positief eigengereid. Hij nodigde mij uit om een kijkje in zijn klas te nemen en wat ik zag maakte indruk. Ik zag een klas - of beter gezegd ‘een dorp’ - waar iedere jongvolwassene bezig was met zijn/haar ‘taak’, zoals vooraf samen was overeengekomen. Er heerste een rustige, veilige sfeer.
Waarom doe ik wat ik doe?
Ik zag een proces waarbij interactie tussen docent en jongvolwassenen onderling zorgden voor een opening tot leren. Een proces waarbij de jongvolwassenen uitgedaagd werden om uit hun comfortzone te komen en waarbij zelfredzaamheid hand in hand met het groepsproces ging. Wat mij daarnaast is bijgebleven is de vraag die structureel direct of indirect aan de orde kwam: ‘Waarom doe ik wat ik doe - in relatie tot mijzelf en de ander?’. Om voortdurend te reflecteren op ieders eigen gedrag, want gedrag is voor 95% onbewust en dus moet je er bij stil staan om na te gaan of het in lijn is met wat je wil bereiken.
Een feestje
Daar ik later begreep dat Rik’s eigen methodiek ten grondslag lag aan deze kijkervaring, de Bounce-methodiek. Een methodiek volgens ‘a way of life’ die in ontwikkeling is en blijft in deze steeds veranderende maatschappij. Een methodiek die theoretisch onderbouwd is en bestaat uit verschillende invalshoeken, onderzoeken, onderwijsstromingen, waaronder trauma sensitief werk. Waar plek is voor muziek, cultuur, plezier en ervaring. Dit alles heeft -in mijn ogen- geleid naar een methodiek ‘die werkt’ in elk type onderwijs omdat ik dit met eigen ogen heb mogen ervaren: ‘Een feestje voor iedere participant van het dorp’.
* foto bij artikel is een stockfoto.
Deel dit verhaal
Verder lezen
andere artikelen



Let's connect!
Ook op een andere manier voor de klas?
Heb jij ook het idee dat het anders moet kunnen in jouw klas, maar weet je niet goed hoe? Neem dan contact met ons op. We kijken met je mee, geven je tips en als je wilt, volg je de training 'Basishouding' bij ons.
