Stoer jasje

‘Ik weet niet wat het is, meester, maar eigenlijk word ik blij vanbinnen als ik hoor dat andere kinderen bang voor me zijn. Waarom is dat?’

Het is donderdagmiddag en we bespreken in een klein groepje de veranderingen die er plaats vinden in groep 7 sinds wij ze begeleiden. Onder alle oppervlakkige onrust en opstootjes zit een hoop pijn, onzekerheid en jarenlang gevoel van onveiligheid in de groep en helaas vaak ook thuis. Beetje bij beetje pellen we de laagjes af en helpen we de kids aan inzicht in henzelf en in de interactie met anderen. Zo kwamen we aan op het punt dat veel kinderen aangaven bang te zijn voor Bas*, omdat hij jarenlang de ‘bully’ van de klas was.

Met Bas zijn we vanaf het begin van het jaar stevig aan de slag; onder de laag stoerheid en opstandigheid zit een heleboel pijn – ook al blijft hij dat zelf hardnekkig ontkennen. En we maken vorderingen. Maar nu zit hij even vast. We hebben hem net verteld dat kinderen bang van hem zijn en willen met hem kijken of er iets van herstel kan plaatsvinden naar de groep. En dan komt hij met deze ontboezeming. Een teken dat hij zich hier in ieder geval veilig voelt.

Een klasgenootje schiet te hulp. Marnix* kan als geen ander dingen onder woorden brengen. In de klas is hij geregeld té lang van stof, maar nu pakt hij in één keer de essentie. ‘Weet je wat het is?’, zegt hij. ‘Het is net als bij mij. Ik was eerst een hele lieve jongen, maar vanaf groep 4 ging ik bij sommige kinderen een stoer jasje aantrekken. En als je dan zo vaak dat stoere jasje hebt aangetrokken, weet je niet zo goed meer hoe hij uit moet.’ Kippenvel, wij hadden het niet beter kunnen zeggen. Precies hierom bespreken we dit met leeftijdsgenootjes.

Bas geeft aan dat hij toch liever niet heeft dat kinderen bang voor hem blijven en laat de klas later die dag weten dat hij het anders wil doen voortaan. We weten ook dat dat hem niet direct 100% van de tijd gaat lukken, maar dan zijn wij er weer voor hem om ervan te leren en zich te herstellen. Zo komt het goed met Bas en met deze groep.

* niet hun echte naam